Vanliga frågor & svar

Psst. Söker du bröllopsfotograf? Har ett särskilt infopaket om bröllopsfotograferingar - hör av dig så skickar jag det till dig.

Skärmavbild+2019-02-25+kl.+19.38.19.png

Hur bokar jag en fotografering?

Genom att höra av dig till mig, antingen via mitt kontaktformulär eller direkt till min e-post. Jag diskuterar gärna med dig om du har frågor och funderingar kring en fotografering.

Tar du emot bokningar utanför Åbo?

Absolut! Jag fotar över hela Finland och tar även emot bokningar utomlands.

Vad kostar det att boka dig & vad ingår i priset?

Priset beror väldigt mycket på hurudan sorts fotografering det handlar om. Jag tycker om att komma fram till ett personligt paket som passar alla inblandade. I alla mina paket ingår: moms 24%, högupplösta & digitala bilder, planering på förhand och svar på frågor. Eventuella rese- och boendekostnader ingår inte, men jag reser alltid enligt förmånligaste alternativet.

Vid bröllopsfotograferingar ingår en träff på förhand där vi kan sitta ner över t.ex. en kaffe och diskutera ert bröllop, vad ni förväntar er av mig, hur jag arbetar och en del praktiska detaljer. Att ha träffats på förhand brukar underlätta själva fotograferingen väldigt mycket.

Hör av dig för noggrannare prisuppgifter.

Hur snabbt får jag mina bilder och hur levererar du dem?

Försöker att leverera dem inom 1-3 veckor. Den exakta leveranstiden varierar beroende på hurudan fotografering det är frågan om och mitt eget tidsschema. Vid bröllopsfotograferingar levererar jag gärna några bilder redan dagen efter som ni t.ex. kan publicera på sociala medier. Jag levererar mina bilder via ett snyggt online-galleri som ligger uppe i åtminstone sex månader. Galleriet är lösenordsskyddat och går att dela med släkt och vänner. Vid önskemål kan jag också skydda nerladdningsmöjligheten med en kod ifall du vill dela galleriet men förbehålla rätten att ladda ner till dig själv.

Är bilderna redigerade när jag/vi får ta del av dem? Hur många bilder får jag?

Ja! Tycker att redigeringen är en stor del i varje fotografs personliga stil, och därför skickar jag endast redigerade bilder. Dock undviker jag att redigera mina bilder så mycket - jag gillar när det är naturligt och genuint.

Begränsar inte antalet bilder jag levererar, men har allt mer börjat fokusera på kvalitet framför kvantitet. Vid en porträttfotografering brukar antalet bilder landa på minst 20st, vid bröllopsfotograferingar (heldags) 400st och uppåt. Tar aldrig styckepris för enskilda foton - priset påverkar alltså inte av antalet bilder som levereras.

Då jag fotar analogt scannar jag in bilderna själv efter framkallning, och redigerar endast exponering och färgbalans i enskilda fall.

Vad händer om jag/vi/du blir sjuka?

Sådant händer alla! Vid sjukdomsfall eller andra plötsliga förhinder försöker jag alltid byta fotograferingen till en annan dag.
Jag har ofta en ganska flexibel tidtabell, så att flytta en fotografering brukar inte vara ett så stort problem.

Jag har själv endast en gång tvingats ställa in en fotografering som inte gick att flytta - då var jag sängliggande med stränga order från läkaren att inte anstränga mig alls på två veckor. Då hittade jag en ersättande fotograf. Med andra ord krävs det långt mer än en förkylning för att jag skall ställa in.

Vad använder du dig av för teknik?

Har ända sedan jag började fotografera använt mig av Canon. Använder mig av högkvalitativ utrustning, och undviker blixt.
På dansgolvet efter brudvalsen brukar dock även den dyka upp för att skapa roliga och stämningsfulla bilder. Jag har med mig två kameror för att försäkra mig om att ha back-up OM något skulle strula.

Vid sidan av min digitala utrustning har jag en liten samling analoga kameror (35mm).

Hur länge har du varit fotograf?

När blir man fotograf? Jag vet inte. Köpte min första analoga lilla Pingu-kamera på en Viking Line som 10-åring ungefär.
Sedan dess har små kameror i olika former hängt med mig hela tiden. I något skede i slutet av tonåren fick jag dock förståelse för slutartid och bländare och då tog intresset fart. Började ta emot mina första små bokningar 2014, och har tagit emot regelbundna bokningar sedan ungefär 2015/16.

Jag har alltid jobbat eller studerat annat vid sidan om och har aldrig drömt om att bli fotograf på heltid, men det är en dröm som blivit sann att få jobba med det på deltid.

Vad betyder fotografi för dig?

Fotografi för mig är att uppleva, se och känna. Jag kan vara ganska introvert och blyg, men jag tror det har hjälpt mig att iaktta.
Trivs bäst då jag får smyga omkring med kameran i bakgrunden och nästan inte finnas till för omvärlden, bara fånga alla de ögonblick som utspelar sig framför mig.

Det viktigaste för mig i mitt fotograferande är människorna. Fotografin har varit ett fint sätt att träffa många människor jag aldrig annars hade träffat.